TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN!
Öğrenme Öğretme Süreci Yöntemleri
Didaktik Yöntemler
Çoğu öğretmen bu yöntemleri bir inceleme tahtası olarak ya da başka bir dış gündem ile sıkı bir şekilde yüklenen bir eğitim programını “öğretmenin” en iyi yolu olarak gördüğünden bunlara sıkça başvurur. Öğrencilerin, öğretmenin aktardıklarını kesinlikle öğrenmeleri ve daha sonra da bu bilginin tamamını sınav kâğıtlarında göstermeleri beklenmektedir. Öğrenenlerin tekrar ettikleri şey hakkında çok az fikri olduğu ve sınav biter bitmez unuttukları sınava dayalı bir eğitim programıyla sonuçlanır. Ezbere dayalı öğrenmeler didaktik yöntemlerle gerçekleşir. Anlatım, gösterim vb. yöntem ya da tekniklerle
kullanımı görülmektedir.
Sokratik Yöntemler
Bir ilke, bir doğru ya da bir sonuç ifadesine yönlendirme isteğiyle öğrenenlere öğretmen tarafından dikkatlice planlanmış bir dizi soru sorulur. Bu öğrenme sürecinde adım adım soru sorma yolunu kullanan, problem çözme ya da karar verme yaklaşımıdır. Anlayışı, derin düşünmeyi, aktif ve yaratıcı katılımı destekleyen soruları araştırmak öğrenenleri entelektüel anlamda zorlamayan basit kapalı (evet/hayır) sorular sormaktan daha değerlidir. Bu yöntemin, yetişkin öğrenenler için daha uygun olduğu düşünülmektedir. Soru – cevap, sokratik tartışma, sokrat semineri vb. yöntem ya da tekniklerle kullanımı görülmektedir.
Kolaylaştırıcı Yöntemler
Öğretmenin öğretici ve kolaylaştırıcı olması arasındaki fark dikkate alınacak olursa bu yöntemler, öğrenci merkezli ve yüksek oranda katılımı desteklemek üzere tasarlanmıştır. Öğrenen, kendi öğrenmesi açısından oldukça fazla sorumluluk alır ki bu yetişkin öğrenme ilkelerinin temelinde bulunmaktadır. Biçimlendirme ve yetiştirmeye yönelik değerlendirme araçları, yaprak testler, deneme sınavları ile öğrenciye dönüt verilmesi uygulamalarında görülmektedir. Bunların yanında iş birliğine dayalı öğrenme ortamları ile öğrencilerin öğrenmesini kolaylaştırıcı yöntemler işe koşulur.
ÖYT İÇİN EN PRATİK, EN ETKİLİ KAYNAK : ÖYT KONU GÜNLÜĞÜ KİTABINI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN… 30 GÜNDE ÖYT’Yİ HALLEDİN!
Bu sayfada yer alan yazıların her türlü telif hakkı Oğuzhan Ünal’a aittir. Yayınlamak/paylaşmak isteyen mecralar aktif link vererek dokümanları kamuoyu ile paylaşabilirler. (TİCARİ AMAÇLI- ÜCRETLİ ÜYELİK SUNAN SİTELER TARAFINDAN YAYINLANMASI / KULLANILMASI KESİNLİKLE YASAKTIR.) Aksi hareket eden siteler / yayın kuruluşları her türlü hukuki sorumluluğu peşinen kabul etmiş sayılır.