EN GÜNCEL, EN DOĞRU HABERLERİ
TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN!

Ahmet Haşim Arslan’dan Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmanın Püf Noktaları

Ahmet Haşim Arslan’dan Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmanın Püf Noktaları

KIYMETLİ MEMUR NAMZETİ DOSTLARIM;
Çıkmış olduğunuz yolda artık sona geldiniz. Kalan sürede dikkat etmeniz gereken noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ne sınavdan alacağınız puan ne de aldığınız puan sonucunda başlayacağınız görev sizin beden ve ruh sağılığınızdan daha önemli değil. Stres yapmayı, olumsuz senaryolar yazmayı bırakın!
Günlük hayatınızın rutinlerinden vazgeçmeyin, uyku düzeninizi bozmayın, sizi rahatlatan şeyleri yapmaya, kendinize zaman ayırmaya devam edin.

Daha önce girmiş olduğunuz birçok sınavda başarılı olduğunuzu unutmayın. Yaklaşık 20 yıllık eğitim öğretim hayatınızda girdiğiniz yüzlerce sınavdan başarılı olduğunuz için bugün KPSS’ye girmeye hak kazanmış durumdasınız.

Korkularınızla ve Kaygılarınızla Yüzleşin
Diğer bir konu ise, bildiğiniz gibi hepimizin korkuları var ve bu korkularla ne zaman yüzleşeceğimiz belli değil. İçinde bulunduğunuz süreçten dolayı en güncel korkularınızdan birisinin “sınav korkusu ya da kaygısı” olduğunu düşünmekteyim. Bu korkunuzla yüzleşmeyi en son isteyeceğiniz zaman ise sınav anıdır. Sınavınız esnasında sadece sorulara adapte olabilmeniz için bir tavsiyem olacak:
En kısa sürede dinlemeyi bilen, sizi anlayacağına inandığınız ve mümkünse sizinle aynı süreçten başarıyla geçmiş bir arkadaşınızı karşınıza alın. Korkularınızı, endişelerinizi onunla paylaşın. Böylelikle hem korkularınızla yüzleşin hem de bu korkularınızla baş edebilmeyi öğrenin. Korkularınızın kontrolsüz bir şekilde istenmeyen durum ve zamanlarda ortaya çıkmasını engelleyebilecek psikolojik sağlamlığa erişin.

SINAV KAYGISI
Sınav kaygısı zihinsel ve fiziksel belirtiler olarak iki boyutta ele alınabilir. Fiziksel belirtiler, kaygının yarattığı fizyolojik uyarım sonucu bedenden gelen mesajlardır. Bunlar arasında; çarpıntı, ellerde titreme ve terleme, ateş basması, mide bulantısı, baş dönmesi, bayılma vb… belirtiler bulunabilir.
Zihinsel belirtiler arasında ise; düşünceleri toparlayamama, unutkanlık, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, düşünceleri düzenleyememe gibi sorunlar görülebilir.

Sınav Kaygısı Neden Oluşur?
Gerçekçi olmayan düşünce biçimlerine sahip olmak kaygını oluşmasında en önemli süreçlerdir. Bunaltıya eğilimli kişilik yapısı (mükemmeliyetçi, rekabetçi) olanlarda daha sık görülür. Sosyal çevrenin beklentileri ve baskısı da önemli bir etkendir.

Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmanın Püf Noktaları


İçinizdeki Sese Dikkat Edin
Sınav kaygısı yüzünden performansınız düştüğünde olumsuz düşünceleriniz artabilir. Kendi kendinize ne söylediğinize dikkat etmeye çalışın ve bu olumsuz düşüncelerinizi olumlularla değiştirmeye çalışın. Bu olumsuz düşüncelerinizin ne kadar gerçekçi olduğunu düşünün ve kendinize söyleyebileceğiniz daha iyi şeyler olup olmadığını düşünün. “Daha fazla çalışmalıydım”, “Ben herhalde aptalım” ve “İyi yapmalıyım, her şey gayet açık” gibi düşünceler size faydalı olmaz. Bu seslere “DUR” deyin ve “Bu sınav için hazırlandım”, “İyi yapacak kadar akıllıyım” ya da “İyi yapamasam bile bu dünyanın sonu değil.” gibi alternatif düşüncelere odaklanın.
“Hayatta başarılı ve mutlu olabilmek için sınavı kazanmaktan başka yol yoktur, Mutlaka kazanmalıyım, kazanmazsam kimsenin yüzüne bakamam, Sınav benim kim olduğumu gösterir, yetersizim, hiçbir şey yapamayacağım” değişmesi amaçlanan başlıca inançlardır.
Sınava Çok Fazla Anlam Yüklenmeyin
Kişinin potansiyellerine uygun olmayan amaç belirlemesi ya da sınavı kendini kanıtlayacağı bir platforma dönüştürmesi de kaygı düzeyini yükseltir. Unutmayın, sınav hayatın sonu değil belki de sınavda düşük bir puan almak yeni kapıların açılması için bir fırsat.
Başarılı Olduğunuzu Hayal Edin
İyi sporcular yarışta başarılı olduklarını hayal ederler. Siz de aynısını sınav kaygısıyla başa çıkmak için yapabilirsiniz. Ders çalışırken kendinizi sınavda güvenli ve zihniniz açık olarak hayal edin. Sınavda iyi yaptığınızı hayal etmek gerçek hayatta da bunu gerçekleştirmenize yardımcı olur.

Sınav Yerinize Erken Gelin
Bir sınava gireceğinizde son anda orada olmamaya çalışın. Sınava zamanında, hatta 30 -35 dakika kadar erken gelin. Yetişmek için acele etmeniz kaygınızı arttıracaktır. Eğer sınavın başlamasını beklemek sizi kaygılandırıyorsa yanınızda zihninizi meşgul edecek bir şey getirin (dergi, vb…). Çevrenizde heyecanlı insanlar varsa onlarla fazla sohbet etmemeye çalışın. Birinci oturumla ikinci oturum arasında soruları tartışmayın hatta sınavla ilgili konuşmayın.

Sınav Süresince Konsantre Olun
Sınav esnasındakaygılandığınızı hissederseniz, durun ve zihninizi toparlayın. Kaleminizi açın, derin nefes almaya konsantre olun. Sınava başlamanda önce sınav kağıdının bütününe hızlıca göz atın ve yönergeleri(soru köklerini) iki kez okuyun. Soru kökü sınavda en çok dikkat etmeniz gereken bölümdür, sorunun kalbidir.

Biraz Kaygı Normaldir
Sınavdan önce biraz kaygınızın olması son derece normaldir ve iyidir. Eğer hiç kaygı hissetmiyorsanız elinizden gelenin en iyisini yapabilmeniz için motive olamayabilirsiniz. Yalnızca kaygı kontrol edilemediği zaman sorun teşkil etmektedir.
Allah Yardımcınız Olsun…

Ahmet Haşim ARSLAN

Rehberlik Uzmanı

AÇI BURSLULUK SINAVINA ÜCRETSİZ OLARAK BAŞVURMAK İÇİN TIKLAYIN...
» Etiketler:

Admin kimdir?

Oğuzhan Ünal; sıcak bir mayıs sabahı merhaba dedi dünyaya, ailesinin 3. ve sonuncu çocuğu olarak. İlkokul eğitimini D.Ç 50. yıl ve Mimar Sinan İlköğretim okullarında gerçekleştirdikten sonra ortaokul eğitimini Merkez Atatürk İlköğretim okulunda okul ikincisi olarak bitirdi. Ortaokul sonunda gerçekleştirilen fen liseleri sınavında Erzurum Fen Lisesini kazandı.

Tepki verin!

Aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi girin sitemize yeni eklenen içerikten haberdar olun...