TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN!
Soru Çözme Stratejileri
2016 KPSS Yazıları
Bu bölümde geçerliliği gerek bilimsel araştırmalarla gerekse pek çok kursiyerimin tecrübesiyle kanıtlanmış olan soru çözme stratejilerinden sizlere bahsedeceğim.
Hazırsanız, başlıyoruz:
— Testi çözmeye en iyi bildiğiniz dersten başlayın.
Sınavın başında kaygı düzeyi yüksek, dikkat algısı zayıftır. Böylesi anlarda başarılı olduğunuz dersten soruları çözmeye başlamak hem moralinizi artıracak hem de kaygınızı kontrol etmenize ve dikkatinizi toparlamanıza yardımcı olacaktır.
— Bazı sorular vardır ki sadece okuduğunu anlama gücü ile çözülebilir.
Konuya tam olarak vakıf olamasanız da sorunun cevabının sorunun öncülünün içinde gizli olduğu soruları biraz dikkatle kolayca çözebilirsiniz. O yüzden hiçbir soruyu okumadan geçmeyin.
— Soruları dikkatli okuyun.
ÖSYM doğruyu değil, en doğruyu sorar. Her makul, mantıklı ifadeyi doğru cevap olarak işaretlemeyin. Gerçekten size sorulan o mu değil mi dikkat edin. Altı çizili sözcüklere ve
olumsuzluk eklerine özellikle dikkat edin. Çünkü bunlar cevabı tamamen değiştirebilir.
— Bir şık bile elediyseniz, o sorudan vazgeçmeyin.
Eğer seçeneklerden birini eleyebiliyorsanız, demek ki siz bu konu hakkında bilgiye sahipsiniz. Ancak muhtemelen kaygınız, bilginizi tam olarak kullanmanızı ya da sorudaki kritik noktayı görmenizi engelliyor olabilir. O yüzden bu şekildeki sorulara önceden kendinizce belirlediğiniz bir işaret koyun ve daha sonra vakit bulduğunuzda tekrar inceleyin.
— Sözel sorular dâhil, tüm soruları kalem kullanarak çözün.
Sözel soruları mesela… Okurken kalemle takip edin. Kalem dikkatinizi okuduğunuz kısma yoğunlaştırmanıza katkı sağlayacaktır.
— Cevapları kontrol ederken de kalemi mutlaka bırakın.
Çünkü elinizde tuttuğunuz kalem, cevabı değiştirmeniz doğrultusunda sizi dürtecek ve belki de doğru yaptığınız soruyu yanlışa dönüştürecektir. Zaten yanlışlığından emin olmadıkça hiçbir cevabınızı da değiştirmeyin. Zira araştırmalar gösteriyor ki sonradan fikrinizi ve cevabınızı değiştirecek ekstra bir durum oluşmadığı sürece (işlem hatasını fark etme, görülmeyen bir detayı görme vs.) ilk verilen cevapların doğru olma olasılığı daha yüksektir.
— Öncelikli ve öncelikle birbirinden farklı ifadelerdir.
Öncelikle: Sıra olarak önce (İlk madde)
Öncelikli: Önem olarak önce (En önemli madde)
— İki şık birbirinin zıddıysa biri kesinlikle doğru cevaptır.
Takdir edersiniz ki birbirinin zıddı olan iki ifadenin ikisi de yanlış olamaz.
— İki şık birbirinin aynısı ise (aynı anlama geliyor ise) ikisi de yanlıştır.
Yine takdir edersiniz ki bir sorunun iki doğru cevabı olamaz.
— Bir ifadenin yarısı doğru yarısı yanlış ise o ifade yanlış kabul edilir.
Bu nedenle tüm seçenekleri sonuna kadar okuyun. Doğru bir ifadeyle başlayan cümle bir anda 180 derece dönüp yanlışa evirilebilir.
— Doğru cevabı bilmediğiniz sorularda yanlış cevapları eleyin.
Bazen bilginiz doğruyu hemen görmeye yetmeyebilir ya da dikkatiniz yeterli gelmeyebilir. Ancak yanlışları elemeniz bu noktada hem olasılıkları azaltacak hem de zihninizde şimşekler çaktırarak doğruyu bulmanıza yol açacaktır.
— Sıralama sorularında sadece ilk ve son basamağı belirleyin.
Seçenekleri incelediğinizde çok büyük ihtimalle ilk ve son basamağın aynı olduğu başka seçenek olmadığını göreceksiniz.
Oğuzhan ÜNAL
Eğitimci – Yazar
Bu sayfada yer alan dokümanların her türlü telif hakkı Oğuzhan Ünal’a aittir. Yayınlamak/paylaşmak isteyen mecralar aktif link vererek dokümanları kamuoyu ile paylaşabilirler. (TİCARİ AMAÇLI- ÜCRETLİ ÜYELİK SUNAN SİTELER TARAFINDAN YAYINLANMASI / KULLANILMASI KESİNLİKLE YASAKTIR.) Aksi hareket eden siteler / yayın kuruluşları her türlü hukuki sorumluluğu peşinen kabul etmiş sayılır.