EN GÜNCEL, EN DOĞRU HABERLERİ
TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN!

KPSS’YE 1 HAFTA KALA NE YAPILMALI?

KPSS’YE 1 HAFTA KALA NE YAPILMALI?

www.oguzhanhoca.com   

Değerli arkadaşlar… KPSS’ye 1 hafta kaldı. Üzerinizdeki aile ve çevre baskısını da biliyorum. Sizi çok iyi anlıyorum. Ancak şimdi bunu unutma zamanı…

Pek çoğunuz bu sınavı hayatınızla özdeşleştiriyor ve bunu bir ölüm kalım meselesi olarak görüyorsunuz. Evet önemli olduğunu inkar etmiyorum, fakat hayatınızın en önemli anı ya da tek dönüm noktası olmadığını da bilmenizi istiyorum.

10 sene öncesini düşünün. Ve 10 sene önce çok önemli gördüğünüz şeylerin bugün sizin için o kadar da önemli şeyler olmadığını farkedin. 10 sene sonra da belki bugünkü endişelerinizi, bu günkü kadar önemsemeyeceksiniz.

oguzhanhoca 2Kaygı düzeyiniz yüksek… Bunun da farkındayım. Ancak siz de şunun farkına varın: Dozunda kaygı iyidir. Sizi dinç tutar. Ancak kaygının sizi değil, sizin kaygıyı kontrol etmenizi sağlarsanız bu durumu avantaja bile dönüştürebilirsiniz. Yani uzun lafın kısası kaygıya takılmayın. Dikkatli ve olabildiğince rahat olun. Sevdiğiniz şeyleri yapın. Sizi mutlu eden insanlarla vakit geçirin. Keyif aldığınız yerlerde bulunun.

Peki son 1 hafta sınava yönelik neler yapılmalı?

Artık oturup konu çalışmayın. Şunu bilin: Konu eksiği hiç bitmez. Ya da siz öyle hissedersiniz. O yüzden tekrar tekrar aynı konuları çalışmak yerine son 1 hafta her gün, zaman tutarak,  birer deneme sınavı (Genel Yetenek – Genel Kültür , Eğitim Bilimleri, ÖABT)  çözmek yapılabilecek en doğru eylemdir. Bu hem sizin sınava psikolojik olarak hazırlanmanızı, hem süre kontrolü yapmanızı hem de nokta atışı eksiklerinizi görmenizi sağlayacaktır.  Elbetteki deneme sınavını çözdükten sonra cevaplarınızı kotrol ederken bilmediğiniz ya da yanlış bildiğiniz konu ya da kavramlar varsa bunları gözden geçirebilirsiniz. (Nokta atışı tekrar yapmış olursunuz.)

Hocam hiç mi konu çalışmayalım?

Oturup kalın kalın kitapları elbetteki okumaya çalışmayın. Hangi birini çalışabileceksiniz ki? Ancak özet niteliğindeki dokümanlara ve bilgi haritalarına göz atabilirsiniz. (Bunlara  web sitemiz olan www.oguzhanhoca.com ‘dan ulaşabilirsiniz.)

Özellikle püf noktalarına ve karıştırılan kavramlara göz atmak da size kısa sürede en fazla katkıyı yapacak çalışmaların başında gelir. Ayrıca güncel bilgilerle ilgili yaptığımız paylaşımları incelemeniz de, size son günlerde 6 sorunun sorulacağı güncel bilgiler bölümünden son dakika artısı sağlayacaktır. (Paylaşımlarımızı www.facebook.com/oguzhanhoca01 adresinden takip edebilirsiniz.)

O kadar çok şey çalışmama rağmen, hiç bir şey bilmiyormuşum gibi geliyor!

Eğer gerçekten böyle hissediyorsanız, doğru yoldasınız demektir. Çünkü üniversiteye hazırlık süreci de  dahil beyninizi  hiç bu kadar yormadınız ve bu kadar çok bilgiyi beyninize yüklemediniz. İşte bu nedenle yoğun bilgiye maruz kalan beyniniz, siz yeni bilgileri almaya çalıştıkça, bu  bilgilere yer açabilmek için  mevcut bilgileri arka belleğe atmaktadır. Ve siz de bu bilgileri unuttuğunuzu sanmaktasınız. Endişelenmeyin. Sınavda bu bilgilerle ilgili sorularla karşılaştığınızda beyniniz bu bilgileri geri çağıracaktır.

Yoğun bir hazırlık süreci geçirmeme rağmen başarısız olmaktan korkuyorum.

Eğer çok çalıştıysanız yine de başarısız olacağınızı hissediyorsanız yine doğru yoldasınız diyebilirim. Çünkü bir şeyleri kaybetmekten korkmak demek kaybedecek bir şeylere sahip olmak demektir. O halde siz aslında kazanmanıza yetecek bilgi ve donanıma sahipsiniz.

Bütün bunlara rağmen başarılı olacağınız kesin mi?

Elbetteki hayır. Herkes kazansa, adı sınav olmazdı. Ancak yukarıda belirttiklerimi dikkate alırsanız, doğru şeyleri yapmış ve üzerinize düşün sorumluluğu yerine getirmiş olursunuz. Bu durumda gerisi Allaha kalmış demektir. Hem bir söz vardır ya… İşin Allaha kalmışsa olmuş  bil.

Ve unutmayın. Selahaddin Eyyubi’nin dediği gibi “Zaferden değil, seferden sorumlusunuz.”

Dip Not: Dikkatinizi çekerim. ”Zaferden değil, seferden sorumluyuz.” diyen kişi en büyük zaferlerden birine imza atmış olan Selahaddin Eyyubi. Yani bu bakış açısıyla hareket edenler, zaten zafer kazanmaya muktedirdirler.

İçinde bulunduğumuz şu mübarek günlerde manevi gücü de ihmal etmeyin.  Sevin, dua edin, şükredin.

Selam ve Muhabbetle!

Oğuzhan ÜNAL

Eğitimci – Yazar

Bu yazının her türlü telif hakkı OĞUZHAN ÜNAL’a aittir. Yayınlamak/paylaşmak isteyen mecralar aktif link vererek dokümanları kamuoyu ile paylaşabilirler. İsim ve link belirtmeden kesinlikle paylaşılamaz.  (TİCARİ AMAÇLI-  ÜCRETLİ ÜYELİK SUNAN SİTELER TARAFINDAN YAYINLANMASI / KULLANILMASI KESİNLİKLE YASAKTIR.) Aksi hareket eden siteler / yayın kuruluşları her türlü hukuki sorumluluğu peşinen kabul etmiş sayılır.

AÇI BURSLULUK SINAVINA ÜCRETSİZ OLARAK BAŞVURMAK İÇİN TIKLAYIN...

Admin kimdir?

Oğuzhan Ünal; sıcak bir mayıs sabahı merhaba dedi dünyaya, ailesinin 3. ve sonuncu çocuğu olarak. İlkokul eğitimini D.Ç 50. yıl ve Mimar Sinan İlköğretim okullarında gerçekleştirdikten sonra ortaokul eğitimini Merkez Atatürk İlköğretim okulunda okul ikincisi olarak bitirdi. Ortaokul sonunda gerçekleştirilen fen liseleri sınavında Erzurum Fen Lisesini kazandı.

Tepki verin!

Aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi girin sitemize yeni eklenen içerikten haberdar olun...